Fonksiyonel Mutfak-1

Fonksiyonel Tıpta hastalık yoktur, hasta vardır. Beni de bu şahane cümle hep motive etmiştir. Çünkü herkes anne karnından itibaren özel, tek ve biricik bir varlıktır. Anne karnında kendi genetik yapısı ve mikrobiyotası ile var olurken, doğum ile birlikte annesinin mikrobiyotasından payına düşeni alarak dünyaya gelir. Ve ilk nefesi ile kendi hikâyesini, kendi mikrobiyotasını şekillendirerek yaşamına devam eder. Yaşı, cinsiyeti; yedikleri, yemedikleri; soluduğu hava, yaşadığı coğrafya; hissettiği mutluluk veya stres, fiziksel aktivite durumu ve daha nicesiyle kendini inşa eder insan.

İşte Fonksiyonel Tıp nosyonu ile hasta değerlendirmek, kişinin bütün bu hikâyesini ciddiyetle kalem kalem çalışmak gerektirir.

Bu yazıda, tüm bu kişiye özel farklara rağmen herkes için iyileştirici gücü olan en temel, en öz dediğimiz bazı mutfak hazırlıklarından bahsedelim istedik.

Dünyanın en sağlıklı yiyeceklerini de alsanız, onu doğru şekil ve zamanda tüketmediğinizde iyileştirici gücünden faydalanmayı bırakın, sizler için hastalık etkeni bile olabilirler.

Günlük hayatta sadece bazı noktalara dikkat ederek yaptığımız yanlıştan dönmek bir sürü sağlıksız durumdan korunmanızı sağlayacaktır. Bu noktaları;

- Sağlıklı Mutfak Gereçleri Seçimi
- Plastik Kullanımı
- Doğru Etiket Okuma ( İçerik, Katkı Maddeleri vb.)
- Sağlıklı Besin Seçimi (Organik Beslenme, Temiz Beslenme)
- Besinlerin Saklanması
- Pişirme Yöntemleri
olarak birkaç maddede sıralayabiliriz.

Şimdi biraz detaylara girelim.

Sağlıklı Mutfak Gereçleri Seçimi

Yapışmaz Tava Ve Tencere

40'lı yıllardan itibaren yüzeyi poli-tetra-flora-etilen(PTFE) adı verilen ve "teflon" olarak bilinen sentetik bir polimerle kaplı yanmaz, yapışmaz tava ve tencereler hayatımıza girdi. Evet hayatımızı kolaylaştırdığı da bir gerçek. Ama istenilen sadece kolay bir hayat mı orası kocaman bir soru işareti.

Bu tip tava ve tencereler kullanılmak için ısıtıldıklarında havaya toksik etkisi olan kokusuz bir gaz çıkar. Yine eğer çizilmiş bir teflon kullanıyorsanız yapısındaki plastik yemeğe geçer ve vücutta toksik yük oluşturur.

Bu sebeplerle mutfağınızda yapışmaz tava ve tencere bulundurmamalısınız.

Alüminyum Tava Ve Tencereler

Alüminyum, Alzheimer hastalığında etkisi olduğu kanıtlanmış nörotoksik bir ajandır.[1] Yani sinir sistemine zarar verir.

Alüminyum malzemeden yapılmış mutfak gereçleri tencere, tava, fırın tepsileri ve alüminyum folyo olarak mutfaklarda bulundurulur. Alüminyum ısıyı iyi ileten bir element olduğundan bazı pişirme araçlarında ara katman olarak kullanılmaktadır. Yiyecekle temas halinde olmadığından bu ekipmanlar tercih edilebilir. Ancak besin ile direkt temas olmamalıdır.. Özellikle asidik ve baharatlı besinlere alüminyum bulaşı daha fazla olur, bu yüzden de besinleri folyo ile saklamak toksik yükü artırır.

Yapılan araştırmalar ile pişirme araçlarının besinler üzerinde etkili olduğu ve mutfakta kullanılan ekipmanların insan sağlığı üzerinde oluşturabileceği etkiler dikkate alınarak gerekli önlemlerin alınması gerektiği anlaşılmıştır.[2]

Kil - Emaye Malzemeler

Güveç, testi gibi kilden yapılan ekipmanlar ağır metal taşıyabilirler. Bu sebeple sağlıksız tercihlerden biridir.

Çatlama olmadığı ve üst malzeme zarar görmediği sürece emaye ekipmanlar ise, kullanımına uygundur.

Paslanmaz Çelik Tencere Ve Tavalar Ve Cam Mutfak Gereçleri

İşte en sağlıklı olan mutfak gereçleridir.

Bir sonraki yazımızda Plastik Malzeme Kullanımından bahsederek devam edeceğiz...


[1] doi: 10.5606/fng.btd.2018.032

[2] doi.org/10.35193/bseufbd.954246

Yeni Yorum Yaz