İlk basamak tedavi süreci ile temel fonksiyonlar düzelmeye başladıktan sonra, daha altta yeni sorunlar görülmeye başlayabilir. Ya da, beklenen gelişmeler olmayabilir.
Bu durumlarda standart olmayan farklı ileri tetkik ve testlere ihtiyaç duyulabilir. Örnek olarak, ağır metal zehirlenme panelleri , DUTCH Test, mikrobiyata testleri, Genetik yatkınlık testleri, vb.
Yurt dışında yıllar önce yaygın olarak kullanılan bu özel testler fonksiyonel tıp uygulamalarında süreci çok kolaylaştırıcı ve çok yol gösterici testlerdir. Yurtiçinde de kullanıcı hastaların ve hekimlerin artmasıyla yavaş yavaş da olsa biraz daha kolay ulaşılabilir hale gelmektedir.
Aşağıda bir örnek olarak DUTCH test sonucu gösterilmektedir. Standart tetkiklerden belirgin farkı, özellikle hekim meslektaşlarımız çok daha net olarak göreceklerdir. Sadece kan E2 ve progesteron düzeylerini bakabilmek yerine, onların metabolitlerini (yıkım ürünlerini) de görüp değerlendirebilmek klinik uygulamalarda belirgin avantajlar sağlamaktadır. Bu yöntemlerin en büyük dezavantajları, maalesef yurt dışında ve döviz karşılığı yapıldıkları için maliyetlerinin yüksek olmasıdır.