Dışkınız Size Ne Söyler?

Sağlığın önemli bir bileşeni olan dışkılama alışkanlığınız ne durumda? Bunu değerlendirmek için dışkınızın doku ve şekil ölçeğinde tam olarak nereye düştüğünü bilmek gerekir. Bu konuda Bristol Dışkı Tablosundan yararlanabilirsiniz.
Buna göre, dışkılamanın sıklığı ve kıvamı önemlidir.
Sağlıklı dışkılama günde 1-2 kez, Tip 3 ve ya 4 şeklinde olmalıdır.
Üç dört günde bir, hatta haftada bir dışkılama alışkanlığında olup, bunun normal olduğunu zanneden kişilerin varlığını duyduğunuzda hayret etmeyin. Varlar çünkü...
Dışkınız sert, topaklı, çakıl taşları gibi ise veya birkaç günde bir dışkılıyorsanız kabızsınız demektir.
Kronik kabızlığın en büyük nedenlerinden biri yeterince su alınmamasıdır.
Sağlıklı bir kişi için, günlük 30-40 ml/kg su alımı yeterli ve gerekli miktardır.
Günde 5 kez başka bir açıklama yapmadan tuvalete koşuyorsanız, kullandığınız herhangi bir ilacın veya magnezyum gibi aldığınız bir takviyenin yan etkisi olabilir.
Magnezyum çoğumuz için dışarıdan desteklenmesi gereken bir mineraldir. Ancak bazı formlarda, magnezyum müshil görevi görebilir ve bağırsaklara yüksek miktarda su çekerek kramp, şişkinlik ve ishale yol açabilir.
Form seçimi konusunda hekiminizle iş birliği sağlamanız çok daha sağlıklı olacaktır.
Dışkınızın dibe batmak yerine tuvalette yüzdüğünü fark ediyorsanız bunun bir sorun olduğunu bilmiyor olabilirsiniz.
Ancak yüzen dışkı, yağ gibi besinleri düzgün bir şekilde emmediğinizin bir işareti olabilir.
Dışkınızın rengi, bağırsak mikrobiyal ekosistemindeki bir dengesizliğin göstergesi olabilir.
Yeşilimsi dışkı, bakteriyel veya viral bir enfeksiyonu veya hatta bir paraziti gösterebilir. Gıda boyasına maruz kalmış olabilirsiniz.
Kırmızı dışkı, hemoroid, çatlak gibi sorunların veya iltihaplı bağırsak hastalığı veya kolorektal kanser gibi daha ciddi hastalıkların bir göstergesi olabilir. Dışkınızda kırmızı kaka veya kan varsa, hemen kontrol ettirmeniz önemlidir.
Sarı veya gri renkli dışkı, karaciğeriniz veya safra kesenizle ilgili bir sorununuz olduğuna dair bir işaret olabilir. Çölyak durumunu da akla getirir. Siyah dışkı ise ülser veya kanser gibi daha ciddi durumlara işaret olabileceği gibi bazı minerallar ve bizmut subsalisat içeren takviyeler de dışkının siyaha dönmesine sebep olabilir.
Dışkınıza baktığınızda, yediğiniz yemeklerden tanıdığınız yiyecek parçaları oluyorsa, yemeğinizi düzgün bir şekilde parçalanamadığının bir işareti olabilir. Yani yediklerinizi düzgün bir şekilde sindiremiyorsunuz anlamına gelebilir.
Bu tipik olarak vücudunuzun yeterince veya doğru tipte sindirim enzimi üretmediği anlamına gelebilir.

Yeni Yorum Yaz